Olvasási idő: 2 perc

Amikor túrázni indulunk, felmerül a kérdés, hogy az elektromos kerékpárunkat milyen formában a legbiztonságosabb szállítani. Az ebike egy hagyományos kerékpárral szemben több kihívás elé is állít bennünket, azonban egyszerű trükkökkel ezeket pillanatok alatt áthidalhatjuk. Cikkünkben összeszedtük a legjobb tippeket.

A szállítás módja

Sokszor látni, hogy az autósok a kerékpárokat a gépjármű tetején elhelyezett lécekre, tetősínre rögzítik. Ez a módszer tökéletes a hagyományos biciklik szállítására, az elektromosoknál azonban ezt a változatot több okból sem javasoljuk.

Egy ebike súlya többszöröse is lehet annak, amit megszoktunk, így személygépjárművünknek sokkal nagyobb terhelést kell elszenvednie tetősínre szerelt állapotban. Az autók kialakítása és a vázak merevítése persze ekkora tömeget általában el kell, hogy viseljen, de egy nagyobb kátyúnál már apró sérülést is okozhatunk, ami a bosszúságon kívül anyagi vonzattal is jár. Jobb ezt elkerülni.

Egyszerű megoldást a vonóhorogra szerelt kerékpártartók jelentenek. Azok a járművek, amik rendelkeznek vonóhoroggal, általában merevebb padlólemezzel rendelkeznek, ezért egy vagy akár több ebike megtartása sem jelent problémát számukra. A biztonság mellett persze a praktikum is fontos. Gondoljunk csak bele, hogy indulás előtt kinek lenne kedve az autó tetejére emelgetni a nehéz kerékpárokat, ha apró erőkifejtéssel ezt az autó hátuljára is megtehetjük.

Nézzünk körül alaposan

Ahogyan arra ebook kiadványunkban is felhívtuk a figyelmet: érdemes mindig körültekintően vásárolni, ugyanis a vonóhorgos termékek között is akadnak silány, rossz minőségű változatok, amik nem csak járművünkben, de biciklinkben is kárt okozhatnak.

Erről az Európai Autóklub készített egy átfogó tesztet. Ennek eredményeit egy német nyelvű anyagban publikálták, melyet itt nézhetsz meg: https://ebike-news.de/auto-fahrradtrager-fur-e-bikes-im-test/4269/

A lényeget persze eláruljuk: az általunk is forgalmazott Uebler termékek a „Nagyon ajánlott” kategóriában abszolút első helyezést értek el.
Ezeket a termékeket megtaláljátok webáruházunkban:
https://ebikeshop.hu/kiegeszitok/kerekpar_hordozo

Szállítás nedves időszakban

Mivel kerékpárjaink elektromos alkatrészeket tartalmaznak, esős, havas időszakban sokkal nagyobb odafigyelést igényelnek. A könnyen leszedhető elemeket érdemes indulás előtt leszerelni. A fedélzeti számítógép legtöbb esetben egy kattintással eltávolítható. Ezt érdemes megtennünk, hiszen nem csak a terhelést csökkentjük vele, de az esetleges lopásoktól is megóvhatjuk magunkat.

A legfontosabb alkatrész természetesen a motor, amit a nedvességtől és az erős széltől is védeni kell. Ennek mikéntjére remek tippeket adunk letölthető ebookunk 122. oldalán!

Tippek külföldi utakhoz

Sajnos az ördög nem alszik, ezért külföldi utazásunk előtt érdemes biztosítást kötni kerékpárjainkra is. A legtöbb utazási biztosítási csomag bővíthető ingóságokkal is, amibe a hagyományos eszközök mellett (fényképező, telefon, stb.) kerékpárunkat is belevehetjük.

Hagyományos bringáknál bevált módszer, amit elektromos társaikra is átvezethetünk, hogy a váz valamely részén egy apró matricát rejtünk el, amin egy egyedi azonosító jel szerepel. Ez lehet egy számsor vagy piktogram, amivel könnyen igazolhatjuk akár a hatóságok előtt is tulajdonjogunkat.

Reméljük cikkünkben hasznos tippeket kaptatok. Ha a témával kapcsolatban észrevételetek, tapasztalatotok van, írjátok meg a facebookon, a cikk posztja alatt!

Amennyiben még nem követnétek minket: https://www.facebook.com/ebikeshop.hu/

Problémamentes utazást kívánunk nektek!