Olvasási idő: 2 perc

A milánói egyetem kutatói olyan elektromos kerékpárt építettek, ami a hibrid autókhoz hasonlít, és olyan szoftverrel vértezték fel, hogy elfelejthetjük az akkumulátor hálózatról való töltését!

bikeplus elektromos kerekparTulajdonképpen minden rendelkezésre áll, hogy olyan kerékpárt készítsenek, ami önjáró; a mozgási energia felhasználásával menet közben tölti az akkumulátort.

Az olasz kutatóknak úgy tűnik, hogy sikerült minden problémát megoldani, hiszen elkészült az első prototípus. A rendszer lényege a visszatáplálás; lejtőn lefelé menet, a fékkar meghúzásával, vagy épp sík úton haladva a motor tölti az akkumulátort. Ha gyorsítani kell vagy emelkedőre tekerünk fel éppen, akkor pedig rásegít a hajtásra.

A kerékpár motorja nem olyan erős, mint a mai pedelec bringák, az akkumulátort is csak 80Wh-ra tervezik, de a városi felhasználási terület, amire szánják, nem is igényel ennél többet.

A kerékpár legfontosabb része a vezérlés, melyet a mobilunk képernyőjén szabhatunk testre:

bikeplus elektromos kerekpar

A fő paramétereket (rásegítés foka, gyorsítás elősegítése, fékezéses visszatáplálás és lejtőn való haladás visszatáplálása) csúszkán állíthatjuk be:

bikeplus elektromos kerekpar

Az akkumulátor a hátsó sárvédő alatt bújik meg:

bikeplus elektromos kerekpar akkumulator

Az elektrobike-online.de újságíró kipróbálták az újdonságot, és elismerően nyilatkoztak róla. A rendszer segítségével 30-40%-os hatótávolság növekedést lehet elérni a városi környezetben. A cél az, hogy ezt tovább növeljék, és a kerékpár teljesen „önjáró”, konnektortól független elektromos rásegítésű kerékpárrá váljék.

A kerékpárt a 2013-as Eurobike kiállításon fogják bemutatni.

Hogy tetszik? 😉