Olvasási idő: 2 perc

Az Extraenergy augusztusi tesztjét korábban már bemutattuk. A mért fogyasztási adatokat böngészve érdekes felfedezéseket tehetünk…

Utopia_Kranich elektromos kerékpár
Utopia Kranich: a teszt legnagyobb kapacitású akkumulátorával

Az extraenergy.org nonprofit szervezet már hatodik tesztjét jelentette meg, melyben 36 elektromos kerékpár teszteredményeit teszik közzé. Ha a korábbi cikkünket esetleg még nem olvastad, és nem ismered ezt a szervezetet, akkor csak annyit róluk, hogy független elektromos kerékpár ellenőrzéseket végeznek. Tesztpilótának bárki jelentkezhet. Az adatokat precízen mérik (speciális pedálokkal regisztrálják pl. a kifejtett emberi izomerőt), tehát az eredményeikben megbízhatunk.

A kerékpárokat egy tesztpályán vezetik körbe, és 20 másik tesztpilóta is elvégzi ugyanazokat a köröket, hogy statisztikailag elfogadható eredményeket kapjanak.

Extraenergy tesztpálya
Tesztpálya: piros a túra, sárga a város és rózsaszín a hegy (>5% emelkedő)

A kerékpárok fogyasztását elemezve azt kapjuk, hogy a tavalyi adatoktól nem sokban tér el az idei teszt sem:

  • városi körülmények között, gyakori megállással és indítással, átlagosan 15 km/h-ás tempóval, 13 Wh/km a “fogyasztás”,
  • túrázva 25 km/h-ás átlagsebességnél 7 Wh/km a “fogyasztás”,
  • hegyre fel és le (közel 5%-os emelkedőt jelent) 20 km/h-ás tempónál, 16 Wh/km az igényelt energia.

A kerékpárok eredményeit megnézve láthatjuk, hogy a gyártók által megadott katalógusadat köszönő viszonyban sincs a mért hatótávolságoknak. Az alábbi táblázatban az egy feltöltéssel megtett út és a fogyasztási adatok láthatók:

Elektromos kerékpár fogyasztás.
Kattints a nagyításért!

Ha tehát saját elektromos kerékpároddal, egy feltöltéssel megtehető út hosszát szeretnéd megtudni, egyszerűen szorozd össze az akkumulátor Volt és Amperóra (Ah) értékét, és a kapott számot oszd el a fenti átlagszámokkal. Egy szokványos 36 V 9 Ah akkumulátor túrázva 46 km-en keresztül tud segíteni, ha 25 km/h-ás átlagot mész. (36V*9Ah/7Wh/km=46km)

Lapozd át a teszteket:

[issuu width=600 height=290 embedBackground=%23000000 printButtonEnabled=false backgroundColor=%23222222 documentId=120810192921-dc046b1e42944eda9f33044d038d4019 name=ee-magazin_6 username=extraenergy tag=e-bike unit=px v=2]

Ha hasznosnak tartod a cikkünket, kérlek oszd meg az ismerőseiddel!