Olvasási idő: 3 perc

Egy nagyon jó cikket olvastunk Pete-től az electricbikereport.com oldalon. Lefordítottuk nektek, hogy hasznát vehessétek! 😉


„Nem bízol az elektromos kerékpárod hatótávolságában? Szeretnél megismerni pár trükköt amivel megnövelheted az egy akkufeltöltéssel megtehető távot, vagy épp ‘spórolhatsz’ egy kis kakaót az útvonaladon található emelekedőkhöz?

A hatótávolság kérdése mindig is érzékeny pont volt az ebike felhasználók körében. Hogy segítsünk, adunk pár ötletet, aminek a segítségével a legtöbbet hozhatod ki az elektromos kerékpárodból. Ezek egy része pofon egyszerű, mégis hajlamosak vagyunk elfeledkezni róluk, de van más javaslatunk is, amivel könnyedén megnövelheted a bringa hatótávolságát.

Tippek az elektromos kerékpár hatótávolságának növeléséhez

1. Tudjuk le gyorsan a legkézenfekvőbbet… Mindig töltsd fel az akkumulátorod! Ezt azért említem, mert néha erről könnyen elfeledkezhetünk. Legyen a napi rutin része, hogy ha hazaérsz, azonnal dugd fel a töltőre az akkumulátort. (És még egy a szerkesztőtől: miután a töltő jelzi, hogy feltöltötte az akksit, hagyjuk még bedugva 1-2 órát, mert ilyenkor csepptöltésen keresztül akár 5%-10%-nyi extra energiát is felvehet az akksi!)

2. Pedálozz erősebben! Ez is kézenfekvő lehet. Például ha hazafelé tudjuk, hogy az útunkon egy nagy emelkedőt kell legyőznünk, akkor előtte vegyük lejjebb a rásegítés fokát és hajtsuk a bringát jobban, hogy energiát spóroljunk arra a szakaszra, ahol igazán szükségünk lesz rá.

3. Ne rohanj, lassabban is gurulhatsz! A légellenállás leküzdése sok energiát igényel. Mint tudjuk, a sebesség változásának négyzetével változik az ellenállás, így ha lassabban megyünk, tovább érünk! Ja, és nem utolsó sorban a kisebb sebesség biztonságosabb is! 😉

4. Még egy töltő? Ha munkába járáshoz használod a bringát és hosszú távot teszel meg, vagy hegyeken mész keresztül, akkor érdemes egy második töltőt is beszerezned és a munkahelyeden is tölteni az akksit. Ha a főnököd ezt rossz szemmel nézni, magyarázd el neki, hogy ez max. 50 Ft-ot vesz ki a kasszából!

5. Lehet, hogy venned kell egy második akkumulátort? Ha tényleg hosszú utakat teszel meg, akkor érdemes lehet erre beruházni. Vannak olyan gyártók, akik opciós tartozékként kínálják a második akksit. Ellenőrizd ennek lehetőségét bolttal, ahol az elektromos kerékpárod vásároltad!

6. Rendszeresen ellenőrizd a kerekek nyomását! Az alacsony nyomás megnövelheti a bringa mozgatásához felhasználandó energiát! 

7. Cseréld ki az elhasznált akkumulátort! A korszerű elektromos kerékpárok Li-os akkumulátora természetes módon öregszik, így egyre kevesebb energiát képes tárolni. Azt javaslom, hogy akkor cseréld csak ki az akkumulátort, amikor a hatótávolság annyira lecsökken, hogy már nagyon zavaró. Az ebike kereskedésekben segíthetnek neked azzal, hogy bemérik az akummulátor állapotát, így a drága cserét esetleg elodázhatod.

8. Használd a regeneratív fékezést! Néhány motornál (pl. Bionx, Falco vagy BIFS) van lehetőség arra, hogy fékezéskor vagy lejtőn lefelé haladáskor a mozgási energiát visszatápláljuk az akkumulátorba. 

9. Gondozd megfelelően az akkumulátorod! Ha lehet az akkumulátort a használati utasításban megfelelően tárold. Sem a túl meleg, sem a túl hideg nem tesz neki jót. Általában azt szokták mondani, hogy ha nem használjuk az akksit (mondjuk télen), akkor a tárolás előtt töltsük fel teljesen, és minden második-harmadik hónapban ellenőrizzük azt. És még egy, ne hagyjuk a töltés után több, mint 24 órán keresztül a töltőn (kivéve, ha ezt a gyártó másképp rendeli).

10. Ápold/olajozd a láncot! Ez növelni fogja a pedálozási hatékonyságot, és ha középmotorod van (mint pl. a Bosch vagy a Panasonic), akkor annak hatékonyságát is javítja. Miután megolajoztad a láncot várj pár percet, mielőtt a felesleget letörlöd.

Remélem, hogy ezek az ötletek segítenek az elektromos kerékpárod hatótávolságának növelésében. A legjobb az, ha ezeket beépíted a napi rutinodba, hogy megszokássá váljanak!.”

Köszönjük, Pete! 🙂

Kedves Olvasó! Van más ötleted? Oszd meg velünk! 🙂