Olvasási idő: 2 perc

A nyaralásos szezonban rengeteg kerékpárt cipelő autót látunk…

Persze nem erre gondoltam… 😉 Nekem személyesen nagy kedvencem a hátsó ajtóra hevederekkel felszerelt tartó, amire felhalmozzák a bringákat és aztán irány a Balaton! Természetesen a rendszám, index, féklámpa nem látható, ez előbbiért fájjon az Autópálya Felügyelet és a rendőrök feje, viszont a lámpák eltakarása könnyen balesethez vezethet! És bele sem merek gondolni, mi lesz, ha 130-nál megadja magát valamelyik rosszul felrakott heveder…

Akik most állnak kerékpár cipelés előtt, azoknak ajánlom a Totalcar cikkét, ahol az összes módszert megismerhetjük. Nekem már évek óta vonóhorogra szerelhető tartóm van. Ár-érték arányban jeleskedő Norauto terméket választottam, és nagyon jól bevállt. Már 4 biciklis verziója is kapható. Természetesen ha elektromos kerékpárt cipelünk, akkor az akksikat vegyük ki, mert ezek a tartók nem 20-25 kg-os kerékpárokra vannak tervezve!

A szállítás során gyakran úgy kell összejátszanunk a bringákat, hogy rendesen elférjenek. Mostanában sokat járunk az elektromos kerékpárjainkkal kitelepülésekre, és ilyenkor tucatnyi bringát kell egyszerre vinnünk. Ebben az esetben érdemes leszedni a pedálokat, és elfordítani a kormányt. Ez előbbihez vegyünk egy kulcsot a kerékpárboltban (és figyeljünk arra, hogy a bal oldali pedál balmenetes – ellentétesen jön le, mint ahogy egy „rendes” csavartól várnánk), az utóbbihoz meg egy megfelelő méretű imbuszkulcs kell.  Ha a bringánk hagyományos kormányfejjel rendelkezik, akkor felülről, a tengely közepén van egy csavar, amit fellazítunk, és már fordíthatjuk is el a kormányt. (Ha nem mozdul, akkor egy jól irányzott ütéssel kérhetjük a kúpfelületű diót, ami a tengelybe feszül be, hogy csússzon lejjebb…) Főleg MTB-knél fordul elő az Ahead fejes megoldás, itt a kormányfej oldalán találunk két csavart, amit fel kell lazítani. Vigyázzunk, hogy ennél a megoldánál ne a felül, középen lévő csavart babráljuk, mert ezzel fellazíthatjuk a kormánycsapágyat!

Aki nem akar csavarokkal bajlódni, annak itt a Speedlifter Twist! Ez nem csak a szállításnál segít, hanem a kormányt is megemelhetjük vele akár 10 cm-rel. Több verzióban is kapható. Bár a beépítés macerás (és 100€ környéki ára sem éppen baráti), de utána már másodpercek alatt állíthatjuk be a kormányunkat.

Egy rövid videó a használatáról:

 

Mindenkinek kellemes nyaralást és bringacipelést kívánunk! 🙂