Olvasási idő: 2 perc

A kerékpár részegységeket forgalmazó német Haberstock cég most saját ebike prototípussal mutatkozik be!

haberstock elektromos kerékpárAz ebike-news.de oldalán bemutatott elektromos kerékpár egy 2500W-os  hátsó motort kapott, amellyel a 70 km/h elérése nem jelent gondot. A csúcssebességet a 2013-ban megjelenő széria verziónál valószínűleg 45 km/h-ra fogják majd korlátozni. A bringa szíjhajtást, és a gyár saját bolygóműves hajtóművét, a Schlumpfdrive-ot is megkapta.

Sokunknak talán nem ismerős ez a bolygóműves rendszer, ezért érdemes egy kicsit jobban megismerkedni vele. Különösen azért, mert kijött az elektromos kerékpárokhoz alkalmazható verziója, amiben egy optikai szenzor adja a  jelet a vezérlő egységnek  a hajtókar sebességéről.

haberstock alsócsapágy

Ez az alkatrész az alsó csapágy helyére megy, és akár utólag is felszerelhető. Két sebességi fokozattal rendelkezik, ha a csapágy közepén lévő gombot balról nyomjuk meg a cipőnk sarkával, akkor az alacsony (1:1), ha jobbról, akkor a magas fokozatba (1:2,5) kerülünk.  A rendszer többféle felhasználásra alkalmas változattal rendelkezik a MTB-tól az s-pedelec-ekbe építhető verziókig.

A prototípus kerékpárba a szíjhajtásos verzió került beépítésre. Ez azért is érdekes, mert a gyártó szerint a középmotoros rendszerekhez, mint pl. a Bosch is alkalmazható, ahol eddig csak egy tárcsával találkozhattunk. Itt az ideje, hogy elterjedjenek a Bosch-Gates-Schlumpfdrive kombinációs kerékpárok? Ehhez már csak a NuVinci automata váltója kell, és kész a tökéletes hajtáslánc! 😉

haberstock schlumpfgear