Olvasási idő: 3 perc

Múlt héten Németországban jártunk, hogy megismerkedjünk a jövő évi típusokkal


SDURO / XDURO

Először is tegyünk rendet az elnevezések terén. Tavaly vezették be a modellek számozását, hogy a vásárlóknak könnyebb legyen tájékozódni a kerékpárok felszereltségéről. Idénre is sikerült komplett rendet vágni; eddig ugye az Sduro sorozat a Yamaha, az Xduro pedig a Bosch motoros kerékpárokat tartalmazta. Na, innentől ezt felejtsd el; jövőre az Xduro sorozat az akár versenyzésre is használható bicajokat, az Sduro pedig a komfortosabb, hétköznapi felhasználókat célozza majd.

A kereskedők hangos felhördüléssel fogadták a bejelentést, de aztán mindenki belátta, hogy van ebben ráció. A szaksajtó folyamatasan gyepálja a Haibike-ot, hogy túl komfortosak a vázak, míg a felhasználók egyszerűen imádják a geometriáját. Mostantól mindenki megkapja, amit szeretne; a végfelhasználók és az ex versenyzőket foglalkoztató szaklapok is… 🙂

A vázgeometria különbségét itt lehet megérteni (kék SDURO, piros XDURO):

Haibike Multi Rail rendszer

A Bosch akkukat a Haibike is szépen integrálja az új modelleknél. A németek azonban egy csavart is tettek a történetbe. A váz felső részén egy sín található, amire gyorscsatlakozóval különböző kiegészítőket lehet felrögzíteni.

Haibike-MRS-Renderings-005-1140x609

A szimplán csak The Bottle névre keresztelt kulacs mágneses rögzítésű. Aztán tehetünk fel szerszámostáskát. Vagy lakatszemet, amelyen keresztül szabványos spirálzárral rögzíthetjük kedvenc bicajunkat. Egyszerre több ilyen eszközt is használhatunk.

De számunkra a legizgalmasabb újdonság az ún. range extender, mellyel egy második Bosch akkut rakhatunk fel a bicajra, ha messzebb kellene csavarognunk. Az össztelós modelleken kívül ez az összes integrált akkus Haibike-nál elérhető. Izgalmas, nem? 😉

Haibike_range_extender_2018
Yamaha PW- SE motor

Egy új motorral is meg kell majd ismerkednünk. A Yamaha PW SE (Sport Edition) a mostani PW és PW-X motorok közé érkezik. 70 Nm-es csúcsnyomatéka van és 110-es pedálfordulatig segít, így elsősorban a sportosabb bicajokba szánják. A PWX távirányítóját kapja majd, de annál mindenképpen olcsóbb lesz.

PWSE_fullsize_bearbeitet

E-Connect minden motorra

Tavaly mutatták be az egyes Yamaha modellekhez gyárilag beszerelt e-Connect rendszert. A tudásáról itt olvashatsz. A kütyü egy GPS rendszer, melyet a motor alá építenek be. Tud nyomkövetést, amellyel az útvonalad egyenesen a divatos webappokba töltheted fel, de ez egyfajta slusszkulcs is, ami letiltja a motor indítását a kulcskártya vagy a mobilos alkalmazás nélkül. Ha elesel, automatikusan SMS-t küld a pozícióddal, ha pedig ellopják a bicajt, interneten tudod követni, hogy hol jár a tolvaj.

eConnect3_miniA 2018-es modellévre a Haibike valamennyi Bosch és Yamaha motoros bicajára utólagos beépítéssel is elérhetővé teszi a rendszert!
Itt vannak az új modellek!

Az új modellek adatlapjait itt olvashatod (a jobb alsó sarokban lévő nézőke ikonnal nagyíthatod teljes képernyősre):


Videós bemutató

Gyorsan fogtuk a kameránkat és végigszaladtunk az újdonságokon:

További információk:

ebike-mtb.com cikke: http://ebike-mtb.com/haibike-e-mountainbike-neuheiten-2018/ (rengeteg színvonalas képpel, borítóképünk is innen származik)

e-mtbnews.de cikke: https://www.emtb-news.de/news/haibike-neuheiten-2018 (itt is csomó szép képet találsz)