Olvasási idő: 2 perc

Az elektromos kerékpár ellenzői gyakran hozzák fel, hogy ezeket a kerékpárokat környezetszennyező áramforrásból „tankoljuk” és a technológia egyáltalán nem olyan zöld, mint ahogy hinnénk.

Pár héttel ezelőtt járt körbe a hír, hogy kutatások szerint a kínai elektromos autók sokkal jobban szennyezik a környezetet, mint a robbanómotoros társaik, mert az energiaiparuk elősorban szénerőműveken alapul, ami nem éppen a környezetbarát mivoltáról híres. (Csak zárójelben a kutatók megállapítása: „Számításaink szerint az elektromos biciklik elterjedésével javítani lehetne a levegő minőségén, így az emberek életminőségén is, ugyanis ezek bizonyultak a leghatékonyabb és leginkább környezetbarát közlekedési eszközöknek”) 🙂

De mit tegyünk, ha valóban zöld energiát szeretnénk felhasználni a bringa töltésére?

Lakossági felhasználóként nem vehetünk zöld energiát az MVM-től, így marad az otthoni megújuló erőforrásokra alapuló házi erőmű. Ez lehet szélerőmű vagy éppen napelemes rendszer.

Ez utóbbira jó példa a kanadai Green SunRisinggarázsa„. Három hajlított napelem alkotja a tetőt és 200W-nyi energiával látja el a rácsatlakoztatott kerékpárt. Természetesen akkumulátorral is fel lehet szerelni, így a napfény hiánya esetén is működhet. A megvilágításról 2W-os LED-ek gondoskodnak.

 

Tokióban a Sanyo már két éve üzemeltet egy töltőállomást a saját pedelec flottájához:

De Európában maradva Portugáliában is láttunk már jó példát:

Több cég is foglalkozik töltőállomások építésével, az egyik a német Donauer. A weblapjukon  egy rövid animációt is találtok a megoldásukról.

Azt hiszem, bőven lehet válogatni a lehetőségek közül, de ezek elsősorban közületek számára jelentenek jó megoldást. Ti hogyan oldjátok meg a környezetbarát feltöltést?