Olvasási idő: 4 perc

A szívbe markoló élmények egyik legrosszabbja, amikor gyanútlanul sétálsz vissza a bringádhoz és csak a hűlt helyét találod…

ILLUSTRATION BY JASON STOUT

Természetesen nem létezik olyan csodafegyver, mint amit a következő tévéreklámban mutatnak: 🙂

De ha körültekintően választjuk ki a bringa védelmét, akkor megnehezíthetjük a tolvajok dolgát! Nemcsak a felhasznált eszközök fontosak, hanem a lezárás módszere is! Így kell a lakatolást szabályszerűen elvégezni:

Persze erre nem mindig van lehetőségünk és néha nem is szükséges, hogy mázsás lakatokat cipeljünk magunkkal. A hét végén Pete cikkjét olvasgattam, amit nagyon jónak tartok, mert a „veszélyeztetettséghez” mérve ajánl zárakat, és a termékeknél ott van az Amazon linkje is, így ebből megnézhetjük, mibe kerül az adott megoldás.

Nézzük a cikket! 🙂

„Itt vannak azok a zárak, amit javaslok nektek:

Magas rizikójú terület: Ha a városodban sok bicikli lopás történik, és nem zavar, ha nehéz zárat kell magaddal cipelned.

Javaslom az U-lakat használatát láncos vagy huzalos zár kombinálásával, mert ezzel bármihez (bringatárolóhoz, oszlopokhoz, fához, stb.) könnyen hozzá tudod rögzíteni a kerékpárt. Ha csak az U-lakatot használod, akkor nehéz megfelelő rögzítő helyet találni, mert ennek a lakatnak a belső mérete nem túl nagy.

Kryptonite New York Fahgettaboutit zár
Szeretem a nevét: Kryptonite New York Fahgettaboutit (=felejtős). Ez a nehéz láncos, kis U-lakattal záró megoldás méltó a nevéhez! Valószínűleg a tolvajunk is úgy gondolhatja, hogy felejtős lenne ennél próbálkozni, és egyből megy tovább a következő bringához. Megjegyzés: ez egy nagyon nehéz zár!

Kryptonite New York Fahgettaboutit zár

Abus Granit Steel-O
Abus Granit Steel-O-Flex Armor Key bringa lakat: ez egy kompakt, flexibilis lakat, ami ennek ellenére elég erős. Nem néz ki ugyan úgy, mint az előbbi „Felejtős”; de ezért cserébe könnyebb is a cipelése.

Abus Granit Steel-O-Flex Armor Key bringazár

Közepes rizikójú terület: Ha a környéken volt ugyan pár bringalopás, de valószínűleg nem szükséges nehéz lakatokkal biztosítanod a kerékpárod.

Kryptonite Evo Mini-7  egy méteres Flex huzalos zárral
Kryptonite Evo Mini-7 egy méteres Flex huzalos zárral. Ez egy aránylag könnyű és kis méretű U-lakat/kábel kombináció, ami elég, hogy a kerékpárod megvédje. Az ár/érték aránya is megfelelő.

Kryptonite Evo Mini-7 méteres kábel zárral

OnGuard Rottweiler 5023 zár
OnGuard Rottweiler 5023 huzalos zár. Ez egy mindent-egyben kábelzár, ami megvédi a bringát az ártó kezektől.

OnGuard Rottweiler 5023 Bicycle Armored huzalos zár

Alacsony rizikójú terület: Ha a környéken nem jellemző a bringalopás, és arra kell csak a zár, hogy megnehezítsd azt, hogy a tolvaj felpattanjon a gépedre, és elhajtson vele

OnGuard Akita 5041 zár 
OnGuard Akita 5041 számzár. Szeretem ezt az egyszerű megoldást, mert nagyon könnyen használható, és nagyon könnyű a zár is. Persze nem a legjobb védelmi fokú!

OnGuard Akita 5041 sodronyzár

Delta Hublox gyors-zár cserék
Zárak a kerekeknek és a nyeregnek: talán találsz megfelelő helyet a rögzítésükre, de ez nem szokott könnyű lenni. A gyorszáras kerekek szinte hívogatják a tolvajokat. A Delta alkatrészei segítenek ebben; csak speciális kulccsal lehet leszedni ezeket a csavarokat.

Delta Hublox biztonsági csavarok

Ne feledd el, hogy az ebike-oknál általában csak a meg nem hajtott kerekeknél vannak gyorszárak, így csak ezeket kell védeni.

A nyeregcsövek az egyszerűbb állítás miatt általában gyorszárasak, így nagy a lopás veszélye! Azt javaslom, hogy a gyorszárat cseréltes le a bringaboltodban rendes csavarokra, így talán megmentheted az ülésedet.

Persze, ha a tolvaj zsákmányt akar, akkor sajnos a megfelelő szerszámokkal jön… Mi csak annyit tehetünk, hogy megnehezítjük a dolgát.

Ennyit a zárakról. A következő cikkben arról írok, hogy tartsuk az elektromos kerékpárunkat biztonságban!”

Köszönjük, Pete! 🙂

Kedves olvasónk, van olyan ötleted, amit meg tudsz velünk osztani?

Kérlek osszd meg ezt a bejegyzést a barátaiddal, hogy minél több emberhez eljusson a megfelelő lakat használatának fontossága! 🙂