Olvasási idő: 3 perc

További izgalmas részlétek az új Bosch kijelzőről!

Nyon_live1

A 2015-ös modellév egyik nagy durranása lesz az új, színes Bosch kijelző. A neve Nyon (ejtsd simán nionnak). Az új, 2015-ös Bosch motorok összefoglalóját itt olvashatod el.

A pedelec-biker.de volt megint a leggyorsabb. A cikkükben leírják a műszaki adatokat, és a csatolt videóban ki is próbálták az újdonságot.

Mit tud a rendszer?

Ride funkció (kerékpáros computer funkció). A szokásos adatokat tudjuk itt megjeleníteni. A kinézetet a mobilos appon keresztül testre szabhatjuk, így mi határozzuk meg, milyen adatokat szeretnénk tekerés közben látni. A rásegítés mértéke a mobilos interfészen keresztül szabadon beállítható (fizetős app, lásd a videót 1:40-től)

Navigáció: a beépített GPS-nek köszönhetően teljes értékű navigációt nyújt. A térképen mutatja, hogy hol vagyunk. Ha navigációt és a a domborzati viszonyok figyelembevételével számolt hatótávolság kijelzést is szeretnénk, akkor a fizetős appot kell letöltenünk. A lakhelyünk 20 km-es körzetében egyébként az ingyenes szoftver is tud navigálni.

Fittness mód: A motorba beépített szenzorok segítségével egzakt teljesítmény számolás (folyamatosan látjuk hány wattot tekerünk). Az opcionális bluetooth-os pulzusmérő adatait is meg tudja jeleníteni, és le is tudja tárolni.

Telefon: bejövő üzenetek értesítés (megnézni viszont csak álló helyzetben lehet)

Active Line és Performance rendszer motoradatainak kiolvasása

A Bosch létrehozott egy weboldalt, amin a túráinkat tudjuk tervezni, és ki tudjuk elemezni, hogy teljesítettünk (az összes paraméter, mint pl. sebesség, teljesítmény, pulzusszám stb.) A weboldal itt található: eBike-Connect.com, de a tervező funkció egyelőre még nincs élesítve.

Nyon_weboldal

Milyen a hardver?

– 4,3″-os színes kijelző, mely közvetlen napsütésben is jól olvasható. Fénymérő szenzor a kijelző erejének automatikus beállításához

mobillal kommunikál, ehhez egy szoftvert kell az mobilodra (android és iOS) tölteni. Tulajdonképpen ez mondja meg a kijelzőnek, hogy milyen extra funkciókat mutasson meg. (prémium app)

-új, 5 gombos távirányító joystick, a használat közben nem kell levenned a kormányról a kezed.

vízálló és ütésálló

beépített GPS, barométer és hőmérséklet érzékelő. 25 cm-es pontosság a magasság érzékelésénél

levehető a kormányról, és kezelhető a beépített mini joystick-kel

bluetooth 4.0 (mellkasi pulzusmérő jeladó fogadásához), wifi a térképek letöltéséhez

– micro USB kimenet a telefon töltéséhez

512 MB tárolóhely, 145*90*24 mm-es házméret

Milyen a mobilos szoftver?

– alap szoftver ingyenesen letölthető az Android és iOS áruházakból

– a feláras prémium app, mely extra funkciókat ad a kijelzőnek. Nem kell megijedni, állítólag 5 Eur alatt lesz az ára

– a navigációs rendszernél nagyon fontos, hogy pontos legyen a térkép, még az offroad felhasználásnál is. Szerintünk jól választottak, mert az Open Street Map technológia lesz a rendszer alapja. Ennek jó a magyarországi lefedettsége is. Teszteld a térképed az általad ismert területen; menj a skobbler/open street map weboldalra, és a jobb oldalon a Styles menüpontból válaszd az OSM layert!

Mikor jelenik meg?

– Első alapverzió a Performance Line-os gyári kerékpároknál szeptemberben jelenik meg. A következő gyártók biztosan hoznak ki ilyen kijelzővel szerelt bicikliket: Biketec/ Flyer, Cannondale, Cube, vsf fahrradmanufaktur, Haibike, Cresta, Ibex, KTM, Merida + Centurion, Riese und Müller + blueLabel, Scott, Stevens és Trek. A Haibike-nál a nagyon várt „XDURO FULLSEVEN RX 27.5”-et szerelik majd először ezzel.

– Az utólag felszerelhető verzió 2015 tavaszán jön. Eddigi információnk szerint a Performance Line motorhoz, de később valószínűleg az Active Line-ra is elérhető lesz.

– az akciórádiusz topográfia térképen való megjelenítése az első verzióból még hiányozni fog, ezt később szoftverfrissítéssel lehet majd elérni.

És akkor lássuk a videós bemutatót:

Szerintünk a Bosch egy nagyon jó irányba lépett az új kijelzővel. A prémium pedelec vásárlók igényei szerint felépített rendszer nagyon ígéretes. Nagyon várjuk már, hogy élőben is teszteljük az „internetes pedelec” bringáinkat! 🙂

Te mit gondolsz? Írd meg a hozzászólások között a véleményed!

Forrás: pedelec-biker.de