Olvasási idő: 2 perc

Az Eurobike 2011 újdonságai és díjazottjai közé tartozik ez az automata váltó, mely azt ígéri, hogy többet nem kell a váltókarral babrálnunk…. De hogy is működik?

Eurobike 2011 Gold Award

A JD nevű cég az Eurobike 2011-es rendezvényén mutatta be a automata váltóját.  Az újdonsággal szerelt bringák a megfelelően választott sebesség fokozatok miatt nagyobb hatékonysággal működnek, így a hatótávolság is emelkedik. A vezető ezen kívül sokkal nagyobb gyorsulást érezhet. A termék hasonlít a korábban bemutatott NuVinchi váltóra.

 

 

 

 

 

A dolog működése rém egyszerű; a kormányra szerelt egységgel bekapcsoljuk a váltót (lehet kézzel is váltani a sebességfokozatokat – no de minek ;), és egy LED kijelzőn látjuk, milyen fokozatban vagyunk. A rendszer méri  a pedálozás frekvenciáját, erejét, az emelkedő mértékét és még egy nyomatékszenzor is megbújik valahol; és ebből a sok adatból számítja ki a központi egység a megfelelő fokozatot, amit aztán az elektromos váltó be is állít.

Íme egy tesztvideó, ami bemutatja  a rendszer képességeit:

Az új rendszer már megnyert magának két kerékpárgyártót is: a Winora a C1 AGT-vel a Hercules pedig a Tourer 7 AGT-vel jön majd ki. Mindkét gép 7-sebességes agyváltót kap.

Hercules Tourer 7 AGT
Winora C1 AGT

 

 

 

 

 

 

 

Mit gondolsz, az automata váltós ebike-é a jövő? 😉