Olvasási idő: 2 perc

Az Ion rendszer a holland Accell csoport gyermeke. Ez a cég tucatnyi bringagyártót tömörít, olyan neveket, mint a Haibike, a Winora, Hercules, Koga vagy éppen a Ghost.

Ezzel a hajtással a Hercules vagy a Ghost gépeiben találkozhatunk. A rendszer 40 Nm-es csúcsnyomatéka és a hátsó kerék hajtása révén kedvelt választás a sportos MTB-k építése esetén.

A rendkívül csendes, 250W-os motort 36V 10Ah-ás LiIon-os akku táplálja, amelyet rendre elrejtenek az alsó vázcsőben, így avatatlan szemeknek nem is fedezik fel, hogy a bringa kiegészítő hajtással rendelkezik.

Ghost E-Hybride Trail
Hercules Sport Pro

A vezérlés szokásos pedelec-elvű, melynek adatait a kormány közepén lévő LCD kijelzőn tudjuk leolvasni. Ezen a 3-féle rásegítés, a km számlálók, az akkumulátor állapota illetve a lámpa működésének visszajelzője található. Igen, nem elírás, ebbe a rendszerbe integrálták végre a lámpákat is, melyeket az akksi lát el energiával. Ha ez lemerülne, akkor a motort generátor üzembe kapcsolhatjuk, így normál agydinamóként teszi a dolgát és táplálja a lámpákat.

Mivel a jó láthatóság érdekében a kijelző középre került, a kezelőszerveket a kéz közelébe, a markolathoz tették, ahogy ez az alábbi képen látható:

Kezelőszervek leválasztva a kijelzőről; tökéletes ergonómia!

A visszatáplálás is működik, igaz nem automatikusan, ha lefelé gurulunk, akkor gombnyomásra kapcsolódik a motor generátor üzembe és fékezi a bringát, no meg tölti az akkumulátort. Amit még érdemes kiemelni a vezérlésről, hogy a karakterisztikája egyedileg programozható, így teljesen testre szabható, hogy viselkedjen alattunk a gép.

A motorokra Németországban 2 év garanciát vállal a gyártó, melyet 160 euró ellenében 5 évre emelhetünk, függetlenül a megtett kilométerek vagy az akksitöltések számától. Ez jól mutatja, mennyire bízik a gyártó a rendszer megbízhatóságában.

Az ION rendszerű bingák elérhetők a webshopunkban is.