Olvasási idő: 2 perc

„Ebike? Ugyan már… Van nekem jó kis saját bringám, az elvisz mindenhová!”, „Motoros bringa? Ja, a nagyapámnak is olyan van, azzal jár a faluba vásárolni. De engem nem érdekel! Majd 70 felett!”

Aztán felül a delikvens, és 5 méter megtétele után már vigyorogva szól vissza, hogy „De hisz ez király!”

„Király”? Mi történhetett a kétkedővel, aki az előbb még nagyimobilnak csúfolta a gépünket? Sajnos ezt nem tudom írásban átadni, egyszerűen ki kell próbálni egy ilyen gépet, és egy igazi élményben lesz részünk; van abban valami eszméletlen jó érzés, ahogy a gép összedolgozik a saját izmunk erejével és halkan téve a dolgát olyan gyorsításokra képes, ami még a legelvetemültebb kételkedők arcára is mosolyt csal. Így érezheti magát superman; a befektett erő és az ebből fakadó mozgás nem úgy van összhangban, ahogy korábban megszoktuk, és ez adja a lekesedést.

Talán fura, de Nyugat-Európában az i-generáció (tudjátok azok az emberek, akik iPhone-nal telefonálnak, az interneten kommunikálnak és kihasználják a technika minden új vívmányát) adja a legnagyobb hajtóerőt az ebike piacnak. Ők azok, akik keresik a zöld alternatívákat, akik sportos életet élnek és ebbe nagyon jól beleillik a sokszor high tech (és ezért nagyon drága) elektromos bicikli is.

De ha földhözragadtabb érveket nézem, az ingázóknak kiváló eszköz, főleg ha menet közben nagyobb szintkülönbséget kell legyőzni. Jól jöhet annak is, aki nehéz csomagokkal megy túrázni, vagy épp a gyereket húzza utánfutón. De az sem baj, ha munkahelyünkre nem csatakosan érkezünk reggel…

e-bike-ot a nehéz csomagoknak!

Aztán ott van a családi béke… Hogy mire gondolok? Mondjuk a család együtt menne túrázni, és apa  (vagy épp anya!)  fittebb, mint a többiek. De ha a lemaradó elektromos rásegítést kap, akkor mindenki jól érzi magát. Különösen fontos ez a gyerekeknél; ők 20-30 km után elfáradnak, de egy jól megválasztott biciklivel lépést tudnak tartani a család többi tagjával.

És persze ne hagyjuk ki azokat, akiknek valamilyen egészségügyi problémájuk van. Akár túlsúly vagy az évek nyomasztó terhe vagy baleseti sérülés… Mindezek ellenére élvezetessé válhat egy hétvégi halk suhanásos közös családi túra!