Olvasási idő: < 1 perc

A német MIFA konzorcium láncnélküli elektromos kerékpárt mutatott be.

MIFA X-PESA elektromos kerékpár oldalrólA kerékpár komoly együttműködés eredménye, nem csak  kerékpárgyártó, hanem kutató intézet és főiskola is szerepet játszott a két éves fejlesztésben. A MIFA cégről csak annyit, hogy ez Németország egyik legnagyobb kerékpárgyártója; éves szinten 650.000 kerékpárt adnak el, és az elmúlt időszakban a Grace (a Smart bringa gyártója) felvásárlásával nyitottak az elektromos kerékpár piac felé.

x-pesa-elektromos kerékpár-generátor

Ahogy a képen látható, a kerékpáron nincs lánc. A hajtókarnál egy generátor kapott helyet, mellyel energiát termelhetünk tekerés közben és a bicikli mozgatásáról egy hátsó agymotor gondoskodik. A kerékpárról további infók itt olvashatók.

Kijelző helyett a vezérlést az okostelefonunkkal irányíthatjuk, ami jó ötlet, hiszen szinte mindenkinek van mobilja, amin használhatjuk a GPS funkciót is.

Nem ez az első lánc nélküli kerékpár, amit az elmúlt hónapokban láthattunk. Az Eurobike 2012-es kiállításon az összecsukható Mando Footlose és a PG Bikes Blacktrail 2 kapott ilyen hajtásláncot, úgyhogy mondhatjuk, hogy ez is egy új trend az elektromos kerékpárok rohamtempóban fejlődő piacán.

Csak a láncainkat veszíthetjük… 😉 Hajlandó lennél lemondani róla?