Olvasási idő: 3 perc

Jonas Eiken ecargo kerékpárjának csomagtere közel sem mondható hétköznapinak: masszázságy, edzősúlyok, erősítő gumiszalagok. A kölni fizioterapeuta különleges kezelési koncepcióval állt elő és telitalálat lett.

Az ecargo házhoz megy: Jonas megváltoztatja a világot

Kép forrása: Riese&Müller

Honnan jött az ötlet?

Jonas Eiken Kölnben él és dolgozik. Jó 10 évvel ezelőtt költözött a Rajna menti városba, hogy fizioterápiát tanuljon. A diploma megszerzése után első szakmai tapasztalatait egy orvosi rendelőben szerezte, ám hamar rájött, hogy elégedetlen a hagyományos módszerekkel. 

„A legtöbb rendelőben olyan, mintha a pácienseink futószalagon lennének.” mondja a 29 éves férfi. „Rövid, 15-20 perces villámlátogatás egy-egy páciens kezelése. Mire végzünk az egyikkel, a következő már az ajtóban várakozik.” Jonas hamar közel került a kiégéshez. Másképp, fenntarthatóbban és egészségesebben szeretett volna dolgozni mind a terapeuta, mind a páciens számára. A páciensek gyakran akár egy órát is utaznak egy-egy kezelésre, sokan közülük autóval.

Így született meg a Veedelphysio ötlete. „Az elképzelésem az volt, egy cargo bike segítségével utazom a pácienseim otthonába: sokan hálásak azért, hogy a hosszú munkanap után otthon is meglátogathatom őket, és hogy nem kell külön utazniuk.” magyarázza Jonas. Kölnben az ecargo bike használatával akár 30%-kal is csökkenthető az utazási idő az autóhoz képest. A kerékpárral kiválaszthatjuk a legrövidebb utat, és nem külön időt szánnunk a parkolóhely keresésére sem. Jonas tavaly 5000 kilométert tett meg a városrészben az ecargo biciklivel. Kiszámolta, hogy ezzel több mint 700 kg szén-dioxid-kibocsátást takarított meg.

„Az ecargo biciklivel sokkal könnyebb manőverezni, mint egy autóval. A bevásárlás is sokkal gyorsabb. És több időm van az akkumulátorok feltöltésére is. Az autózás gyakran stresszt okoz számomra, míg a kerékpározás a pozitív regenerálódás szinonimája” folytatja Jonas.

Kapcsolj ki, tisztítsd ki az elméd!

A találkozók közötti utazás fontos szüneteket biztosít Jonasnak. A biciklizés közben kikapcsolhat, ellazíthatja a testét és rendszerezheti a gondolatait. Naponta legfeljebb hat beteget kezel ez egy tudatos döntés, hogy ellensúlyozza a világ és a szakma egyre gyorsuló tempóját. 

A kezelések is lényegesen tovább tartanak, mint a hagyományos fizioterápia. Egy ilyen találkozó legalább egy órát vesz igénybe, ami az átlagosnak a háromszorosa. Jonas szeretné, ha ez így is maradna: „Szeretem, ha a dolgok lassan haladnak. Heti 30 betegnél többet nem kezelek.” magyarázza.

„Az emberek rendkívül sokáig dolgoznak, különösen itt Kölnben. Ez tömeges hátproblémákhoz vezet. Gyakran az ágyéki és a nyaki csigolyáikkal is gondjaik vannak.” Jonas ezért gyakran nyújt megelőző kezelést, hogy ellensúlyozza az elváltozás korai jeleit. „Egyébként a kerékpározással járó mozgás is kiválóan alkalmas ezeknek a panaszoknak a leküzdésére.” számol be. 

“A fizioterápiához idő kell. Személyre szabottnak kell lennie, és az embereket nem szabad úgy kezelni, mintha páciensek lennének egy futószalagon.”

A teherbringára vonatkozó állami támogatás lehetővé tette Jonas számára, hogy a közelmúltban egy Load 60-at vásároljon a Riese & Müller Packster mellé, amellyel másfél év alatt már több mint 8500 kilométert tett meg. 

Egy helyi bolt segítségével mindkét kerékpárra egyedi cargo boxokat szerelt fel. Ezek külön az ő számára, méretre készültek. A kezelőágyat rendszerint a bringa tetejére szíjazza.  

Jonas szívesen emlékszik vissza az első tesztútjára az ecargon: „Egyáltalán nem volt olyan megerőltető kerékpározás, mint amire számítottam. Teljesen más, pozitív érzés volt, és nagyon szórakoztató!” Számára már a kezdetektől fogva nyilvánvaló volt, hogy a biciklinek elektromos segítségre van szüksége: „Az ecargo az üzleti modellem kulcsfontosságú részét képezi, nem csak olyasvalami, amit a szabadidőmben csinálok. Fenntartható és biztos jövője van. Hosszú éveken át kitart egy ember életében.”

Forrás: https://www.r-m.de/en-en/magazine/house-calls-cargo-bike-jonas-changing-things/