Olvasási idő: 2 perc

Több mint 600 km távolság és 4500 méter szintemelkedés hét nap alatt cargo ebike-on: Sebastian Hilscher a Riese & Müller Packster 60 Cargo Bike-on szállította az utolsó, mintegy 25 kg súlyú elemet a felső-ausztriai munkahelyétől a Frankfurt am Main-i építkezésre. A „Timber Pioneer” egy fenntartható zászlóshajóprojekt (Frankfurt első fahibrid szerkezetű irodaháza), ami a központi Europaviertel szívében épül.

Cargo ebike-kal háztól házig

„Ezelőtt az út előtt nem igazán kerékpároztam, legfeljebb a sarki pékhez ugrottam le biciklivel. Éppen ezért a projekt előtt két hónapig intenzíven edzettem, amit nagyon élveztem. Ez az élmény nem kerékpárosból lelkes bringássá változtatott engem” – magyarázza Sebastian, aki a karbonsemleges közlekedési móddal a fenntartható építkezés felé szeretne utat mutatni.

Sebastian egy Riese & Müller Packster 60-as kerékpárt választott a tetőpárkány-elem leszállításához. „Korábban még soha nem ültem ebike-on vagy cargo ebike-on, ennek ellenére nem tartott tovább 30 másodpercnél, hogy megismerkedjek vele. Azonnal biztonságban éreztem magam. Az út során mindig közvetlenül a szállodám ajtaja előtt parkoltam le a kerékpárt, amit esténként mindig lecsekkoltam. Bizonyos értelemben a kerékpár szinte a részemmé vált” – mondja nevetve Sebastian.

Környezetbarát teherszállítás elektromos kerékpáron
Kép forrása: Riese & Müller

Sebastian valóságos meditatív élményként írja le a biciklizést, amiket végre telefonhívások, e-mailek és az okostelefon állandó ellenőrzése nélkül tölthetett: „olyan volt számomra, mintha a Caminót gyalogoltam volna le. Teljesen motiváltan indulsz el, és csak arra koncentrálsz, hogy odaérj. De aztán, amikor a cél a láthatáron van, azon kapod magad, hogy elgondolkodsz: jaj, ne, vége van! Nagyon megérintett, igazán csodálatos és nagyszerű élmény volt.”

” A megérkezés igazán érzelmes pillanat volt. Összesen hét napig utaztam, csak a csomagjaimmal, a Riese & Müllerrel és önmagammal. Teljesen hozzánőttem a kerékpárhoz. „

Sebastian Hilscher, az Overtec ügyvezető partnere.

Egy átalakulóban lévő ágazat

A családi vállalkozásként működő Overtec az építőiparban működő zöld mozgalom része, amely az erőforrás-takarékosság előmozdítását tűzte ki célul. Az osztrák vállalat közel 40 éve forgalmaz előregyártott termékeket az építőipar számára, telephelyei Bécsben, Münchenben és Attnang-Puchheimben vannak.

A cementgyártás világszerte körülbelül négyszer annyi szén-dioxid-kibocsátást eredményez, mint a globális légi közlekedés. Ezen mennyiség csökkentése érdekében az Overtec olyan szabadalmaztatott fa-cement keverékből készült alkatrészeket fejlesztett ki, amelyek akár 63 %-kal alacsonyabb kibocsátással járnak, mint a hasonló termékek.

Környezetbarát teherszállítás elektromos kerékpáron
Kép forrása: Riese & Müller

Vékonyabb felépítésüknek és kiváló stabilitásuknak köszönhetően az EPD tanúsítvánnyal rendelkező tetőpárkány-elemek gyártásához lényegesen kevesebb cementre van szükség. A megtakarított súly és a tetőpárkány-elemek kisebb felülete megkönnyíti a szállítást, és kevesebb környezetterheléssel is jár.

” Az építőiparban még mindig sok kiaknázatlan lehetőség van az éghajlat- és környezetbarátabbá válásra. „

Sebastian Hilscher, az Overtec ügyvezető partnere.

Nézd meg Sebastian videós beszámolóját a Frankfurtba érkezéséről!

 


Forrás: Riese & Müller