Olvasási idő: 2 perc

Nincs rosszabb, mint akkor defektet kapni, amikor a legjobban sietünk valahová. De van ellenszer! 🙂

Pete összefoglalta nekünk, milyen megoldások vannak arra, hogy megelőzzük az ilyen helyzeteket.

  • Kerüljük a kátyúkat! Persze erre mindenki törekszik, de ha tudatosan bringázunk, akkor csökkenthetjük a defekt esélyét.
  • Rendszeresen ellenőrizzük a gumikat, és ha elöregedtek, akkor cseréljük őket! Az elhasználódott gumik gyakrabban lyukadnak ki.
  • Ellenőrizzük a guminyomást! A túl alacsony nyomásnak két hátránya is van, részben nehezebb lesz tekerni a bringát, másrészt megnöveli az esélyét, hogy a belső a felni és a gumi közé csípődjön és így megsérüljön. A magasabb guminyomás jót tenne, de akkor meg kényelmetlen lesz a biciklizés, mert a gumi nem segít a rugózásban.
  • Alkalmazunk defekt-megelőző folyadékot! Ez olyan anyag, ami levegő hatására térhálósodik, így kitölti a keletkezett lyukat. Erről egy korábbi bejegyzésünkben már olvashattál. Nekem személy szerint ez jött be eddig a legjobban. Vehetsz előre feltöltött belső gumit is, így nem kell vele utólag pepecselni.
  • Használj defekt-gátló szalagot! Ez egy olyan gumi szalag, ami a külsőbe kell rakni, így a szúrásos sérülések ellen extra védelmet nyújt.
  • Alkalmazhatsz defekt-tűrő külső gumit is. Ennek megerősített felülete simán bírja a tüskék támadását. Ilyen pl. a Schwalbe Marathon Plus:

  • De ha egyszer és mindenkorra le akarsz számolni a lyukas gumival, akkor itt a tökéletes megoldás: a Hutchinson Serenity. Itt a belső gumi helyett habgumit (tömör gumit) alkalmaznak. Állítólag könnyebb, mint a hagyományos megoldás, míg a rugózási komfort ugyanolyan jó. És sosem lyukad ki! 😉

Van más módszer, amit ajánlani tudnál? Osszd meg velünk! 🙂