Olvasási idő: 3 perc

Újdonsült elektromos kerékpáros tulajként alig várjuk, hogy kiszabaduljunk a városból és kalandokba kezdjünk a környező hegyekben… Mielőtt megtennéd, fusd át a következő tippeket!

BH_tura

Akik korábban is túráztak a kerékpárjaikkal, azok nyugodtan kihagyhatják a cikkünket. De ha újrakezdő vagy kezdő lennél, akkor olvasd át, hogy ne bosszúsággal záruljon az első nagy túrád…

Ismerd meg a törvényeket!

Ma Magyarországon erdőben nem biciklizhetsz, csak akkor, ha kijelölt kerékpáros utat nyitottak Neked. Mivel ebből elenyészően kevés van, tulajdonképpen mindannyian tilosban járunk… Ha további infót szeretnél erről, és érdekel a büntetési tétel, akkor olvasd el a Kézikönyvünk ide vonatkozó fejezetét! Nem akarunk elriasztani, mert hidd el; az elektromos rásegítést pont erre a felhasználási módra találták ki… Ennél élvezetesebb kirándulást nem nagyon tudunk elképzelni!

Tervezd meg a túrát!

Nincs annál rosszabb, mint az idő előtt lemerülő akkumulátor vagy a komplett eltévedés. Ha már beruháztál egy ilyen drága kerékpárra, akkor használj melléje navigációt, de legalább nézd meg a térképen, merre fogsz menni! Mi a navigációhoz a Garmin eszközeit használjuk, de ha androidos telefonod van, akkor az ingyenes turistautak.hu weboldalt, és a geocachingre tervezett, de a mi célunkra is tökéletes g:hu androidos alkalmazás kettősét ajánljuk. Ez utóbbi le tudja tölteni a turistautak weboldal térképeit, ami nagyon sokat tud segíteni szorult helyzetünkben (már persze ha van térerő és mobil internet előfizetésed). Vedd azonban figyelembe, hogy a mobilod 2 órán belül komplett le fog merülni, így inkább az offline megoldásokat alkalmazd. Ha olyan szerencsés vagy, hogy a Bosch motorjával szerelt a biciklid, vagy épp AGOGS-od van, akkor a kerékpár USB portján keresztül töltheted a mobilod, így ez a kérdés kipipálva.

terkep_01

Pár tipp a tervezéshez:

  • A kerékpárod gyár által kiadott hatótávolságát oszd el nyugodtan kettővel. Erre tervezd az utat. Akik a könyvünket olvasták, tudják, hogyan trükköznek a gyártók… Ne ess Te is a csapdájukba!
  • A tervezés során kérhetsz itinert a turistautak.hu oldalán. Két dolgot feltétlenül nézz meg rajta: a magassági diagramon a terepszint változásokat látod (ezt hasonlítsd össze az eddigi útjaiddal, nehogy túlvállald magad), az itineren pedig Szélesség és a Járhatóság oszlopokat. Így elkerülheted, hogy még gyalogosan is nehezen járható turistautakra keveredj. Hidd el, nem nagy öröm a 20 kilós biciklit a kidőlt fatörzseken átemelni.
  • Kezdj az emelkedőkkel! Ha kocsival viszed a bicikliket, akkor a hegy lábánal parkolj, így ha a tervezettnél korábban elfogy a szufla az akksiból, simán visszagurulhatsz.
  • Tervezz ebédet, és töltsd fel ott a bringát! Egy ebéd ideje alatt a Bosch gyorstöltője akár teljesen fel is töltheti az akksidat. Ha nagyobb távolságot teszel meg, érdemes ezzel is számolni.

 

Óvakodj a defekttől!

Ugye nem akarsz 20 km-t gyalogolni egy tüske miatt? Korábban már írtunk a defektmegelőző folyadékról, amit mindenkinek csak ajánlani tudjuk (alternatív módszereket itt találsz). Ha ezt elmulasztottad, akkor legalább egy plusz belső legyen nálad. Ezzel gyakorolj a garázsban, próbálj meg egyszer belsőt cserélni. Nézd meg milyen szerszámok kellenek hozzá, amit majd cipelned kell magaddal. Ha a hajtott kereked lyukad ki, akkor a kábelezésre is figyelned kell. Jobb, ha ezzel otthon, nyugodt körülmények között pepecselsz, mit a lemenő nap pislákoló fényében egy sűrű, sötét erdő közepén…

Az emberi tényező

Kullancsriasztó, naptej, elegendő víz, némi élelem. Rakd fel a batyudat a bringádra, nem kell, hogy Te cipeljed.

… és az eredmény

Nincs még egy ilyen szuper módja a kikapcsolódásnak. Gyönyörű tájakat járhatsz be, mozogni fogsz, másnap izomlázad lesz, és csodás élményeket fogsz gyűjteni. Ki ne hagyd az erdei túrákat! 🙂

BH_Neo_Túra

Kihagytunk valamit a felsorolásból? Írd meg nekünk a kommentek között! Ha pedig hasznosnak találtad, kérjük oszd meg a cikket az ismerőseid között! 🙂