Olvasási idő: < 1 perc

Amikor eMTB bringákról beszélgetünk más montisokkal, akkor rögtön előkerül az „ok, hogy felfelé gyorsabb, de lefelé lassabb” mondat, amit látatlanban eddig nem nagyon mertem megcáfolni. Bár sokat mentem eddig különböző merev és össztelós pedelec montikkal, de sosem azt vizsgáltam, hogy melyik a gyorsabb. Szerencsére az EMBN magazin megtette helyettünk, méghozzá elég komoly szintet képviselve!

Neil Donoghue fogta vallatóra az egyik leghíresebb Enduro Wolrd Series pályán, Finale Ligure-ban a karbon vázas pillekönnyű Nukeproof Mega AM 275 Factory endurot 165 mm-es rugóúttal, mellyel az ex downhill világbajnok Sam Hill is indul az EWS versenyeken. Ellenfele a Haibike Xduro Nduro 10.0 volt Bosch CX motorral, de valamivel több, 180 mm-es rugóúttal.

A végeredmény engem is meglepett. Mindössze három másodperc különbség volt a két bringa között. De a Haibike javára! Ok, az Xduro hosszabb rugóúttal rendelkezik, ami ezen a pályán határozottan előny, hiszen nagyon köves terepről van szó, de ha hozzávesszük, hogy nagyjából 7 kiló hátránya van a nagyobb tömegéből adódóan, akkor már teljesen más a kép. Tehát nem az számít lefelé, hogy hagyományos vagy elektromos bringával zúzol (nyilván hasonló kategóriában nézve), hanem, hogy mennyire vagy gyakorlott bringás. Lehet össze kéne hozni egy kis közösségi eNdurozást és kerékpárkezelési tréninget valahol a Pilisben?