Olvasási idő: 2 perc

Szeretnék egy olvasói levélre a blogon is reagálni, hátha másoknak is érdekes lehet a véleményem.

Lászlótól kaptuk az alábbi levelet:

” Köszönöm az érdekes hírleveleket, de én egyenlőre izomból küzdöm le a hegyeket. Rossz érzés látni, hogy a kedvelt sportom is a kényelem, punnyadás, elpuhulás felé tart. Eddig a legkörnyezetbarátabb közlekedésnek hittem, ennek vége. HISZ EZEK AZ AKSIK ELROMLANAK EGYSZER és szemétbe kerülhet egy részük. Az nyugtatna meg némileg, ha szigorú szabályok szerint begyűjtenék, és újra hasznosítanák.

Üdvözlettel:

László”

És íme a válaszom:

„Kedves László!

köszönöm a véleményét!

Teljesen egyetértünk: a legzöldebb közlekedési forma a kerékpározás.

De engedje meg, hogy én is elmondjam a véleményem: az elektromos kerékpárok nem arra készülnek, hogy a sportolókat szolgálják. Számomra ezek a kerékpárok felhasználási szempontból a normál közutakon a kerékpár és az autó között vannak. A cél az lenne, hogy a napi utazás során minél többen üljenek át az autóból a bringára, még ha ezt csak alkalmanként teszik is. Ajánlom figyelmébe a környezettel és a költségekkel kapcsolatos érveinket.

És igen, vannak olyan elektromos bringák (mint pl. a hírlevélben szereplő MTB-ok), amikkel az átlag képességű emberek olyan helyekre tudnak eljutni, ami fizikai képességeik miatt nem lehetséges! Ide tartozom én is, az Ön által szeptemberben Fehérváron próbált bringákkal megjártuk az Alpok emelkedőit, és olyan élményekben volt részünk, amit különben nem élhettünk volna meg. De nem csak az emelkedőkről van szó, hanem a túrázásról is; az alkalmanként biciklivel kirándulóknak napi 50 km feletti utaknál elveszi az élvezeti értéket a túra nehézsége. Ha még csomagokat, sátrat is viszünk magunkkal, akkor az elektromos bringák létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen.

És ne felejtsük el az idősebbeket sem, akiknek már nem megy olyan könnyen a tekerés… De ismerek olyan házaspárt is, ahol az erőnléti eltérés miatt vettek ebike-ot, és így együtt élvezheti a család a bringázást anélkül, hogy a fittebbnek várni kelljen a társára.

A környezetvédelemmel kapcsolatos kétségeit is megértem. Az általunk forgalmazott akkumulátorok azért ilyen drágák, mert a legújabb technológiát tartalmazzák. A savas akksikkal ellentétben kevésbé veszélyesek és az újrahasznosítás is megoldott már. Természetesen az akksik élettartama után visszavesszük és szakszerűen ártalmatlanítjuk azokat, erre törvény is kötelez minket.

Türelmét megköszönve további élvezetes bringázást kívánok:

Szatzger Ákos”

Nos, van véleményed, kedves Olvasó? Írd meg nekünk! 🙂