Olvasási idő: 2 perc

A német Vivax Assist (korábban Gruber assist) láthatatlan ebike készletéhez most vázat is kínál!

vivax_elektromos_kerekparAz Eurobike után elkerülte a figyelmünket, hogy írjunk a Vivax 2013-as fejlesztéseiről. De most bepótoljuk! 🙂

A rendszert azt hiszem nem kell bemutatni. A motor a nyeregcsőben rejtőzik, az akkumulátor a nyeregtáskában van, és valahol még eldugva lapul egy piros gomb, amit ha megnyomunk, a rendszer eltárolja a pedál fordulatszámát. Ha ez lecsökken, a motor beindul, és felgyorsítja a biciklit. A rendszer tehát csak ebike üzemmódot ismer.

A Vivax Assist fő előnye az alacsony súlya. A rendszer csak 2 kg-ot nyom, és teljesen láthatatlanul lehet elhelyezni. Korábban sokan panaszkodtak a motor zajára, de a hangos morgás a 4.0-ás verzióval állítólag teljesen megszűnt. Az igazi hátránya a vezérlés hiánya (gyakorlatilag csak ki/be kapcsolónk van), a gyenge motorteljesítmény (200W) és az alacsony hatótávolság (csak másfél óra játékot enged a gazdájának). Az árról mindenki mondjon saját véleményt; a rendszer 2500€-ba kerül, amin felül még 150€-ót kell  kiadnunk a beszerelésért.

vivax_elektromos_kerekpar

A 2013-as évben a motort a hozzá való karbon országúti vázzal is megvásárolhatjuk. A készlet 4800€, de ezzel igazán könnyű elektromos bicikliket lehet építeni. Az alábbi videóban egy 9,3 kg-os bringát mutatnak be:

A kínálatban 11,5 kg-os, össztelós monti is szerepel.

vivax_elektromos_kerekpar_03

Hogy tetszenek a láthatatlan motorokkal felszerelt biciklik?